ZERDEÇAL VE FAYDALARI
| On Tem17,2019
Zerdeçal, ülkemizde çok yaygın olarak kullanılmasa da Hindistan’ın ve Güney Doğu Asya’nın vazgeçilmez baharatlarından biridir. Hint yemekleri deyince gözünüzde baharatlı, turunculu renklerde yemekler canlanmıyor mu? Bu yemeklerin bir çoğu zerdeçal içeriyor. Zerdeçalın faydalarını sizinle bu yazımızda paylaşacağız.
Bilim dünyasının en çok araştırdığı baharatların başında gelen zerdeçal bir çok ilaç etkisiyle kıyaslandığında fark edilmiştir ki en az ilaçlar kadar güçlü etkiye sahiptir. Kanserden diyabete bir çok hastalık için çalışmalara yapılmış ve faydaları görülmüştür. En belirgin özelliği turuncu- sarı rengi olan zerdeçalın faydalarını, yapılan son bilimsel çalışmaları sizin için araştırdık. Zerdeçal tahmin ettiğimizden çok daha fazla etkiye sahiptir. Zerdeçalın faydaları yazısını okuduktan sonra siz de bu söylediğimi onaylayacaksınız. Ancak, öncelikle zerdeçalın ne olduğunu, nereden geldiğini ve tarihini inceleyelim.
ZERDEÇAL NEDİR?
Curcuma longa cinsi bitkiden elde edilir. Genellikle Hindistan’ da ve Güney Doğu Asya’ da yetiştirilir. Toz olarak kullanılan zerdeçal, aslında Curcuma longa bitkisinin kökünün kurutulmuş halidir. Zerdeçal tozu sarı renge sahiptir ve Güney Asya mutfağında yemeklere renk katmak amacıyla kullanılır. İsmi ” Altın Baharat” olarak ünlü olmuştur. Zerdeçal olarak isimlendirdiğimiz baharat aslında toprağın altında yetişen kök kısmıdır. Bitkinin yaprakları özgün aromaya sahiptir ve yemeklere lezzet, aroma vermesi için çok tercih edilir. Çin ve Hint tıbbında uzun yıllardır kullanılan zerdeçal, artık bilim dünyasının da kabul gördüğü faydalı baharatlar arasındadır.
ZERDEÇALIN TARİHİ
Bu bitki Asa binlerce yıldır kullanılmaktadır. Ayurveda ve geleneksel Çin tıbbı tedavisinde önemli bir yer edinmiştir. Zerdeçalın orjinaline göre çok farklı isimleri vardır. Bazı kaynaklar ismin latin kökenli Terra Merita’dan gelebileceğini söylüyorlar. Terra Merita değerli toprak anlamına gelmektedir. Örneğin Antik Polinezyalıların Pasifik Okyanusundan Havaii’ye giden yolculuklarında zerdeçal taşıdıklarını iddia eden hikayeler vardır. Marco Polo ise milattan sonra 1280 yılında Çin’de olduğu sırada zerdeçal hakkında öğrendiklerini günlüğüne şöyle yazdı.
”Safranın tüm özelliklerini içeren bir sebze var. Aynı renge ve kokuya sahip ancak aslında safran değil. ”
Çin’de zerdeçal yıllarca safranın yerine kullanılabilecek bir baharat olarak kullanılmıştır. Kurkumin, zerdeçalın içerisinde bulunan sağlığa faydası olan asıl maddedir. Aynı zamanda zerdeçala eşsiz rengini kurkuminin verdiğini söylenmektedir. Hindistan’da oldukça değerli olan bu baharat törenlerde önemli günlerde dini törenlerde bile yıllarca kullanılmıştır. Ortaçağ Avrupası’nda zerdeçal yaygın olarak Hint safranı olarak duyulmaya başlandı. Daha pahalı olan safran baharatının yerine alternatif olarak zerdeçal kullanıldı. Nizamabad, Hindistan’da bir şehir olup dünyanın en önemli ticaret merkezi ve en büyük zerdeçal üreticisi haline geldi. Böylece Nizamabad sık sık zerdeçal kenti olarak anıldı.
Dyt. Beste PULAT